El Museu de les Terres de l’Ebre acollirà l’exposició itinerant “Los pobles dels rius”, és una producció dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre, amb la col·laboració del Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica de la Universitat de Barcelona i del Museu de les Terres de l’Ebre.
“Los pobles dels rius” relata el dia a dia dels habitants de les terres banyades pels rius Ebre, Sénia, Matarranya, Algars, Guadalop i Bergantes, durant la primera edat del ferro (s. VIII-VI aC). En aquest sentit, en l’exposició es recreen escenes a partir dels vestigis trobats en els més de 120 jaciments documentats en l’àrea de confluència entre Catalunya, el País Valencià i Aragó, que mostren un passat enigmàtic però, alhora, estranyament proper. Entre la cinquantena de peces exposades, es troben un conjunt de peces originals de diversos jaciments de les Terres de l’Ebre.
Com a primícia, el Museu de les Terres de l’Ebre afegirà, en exclusiva, tres peces de gran valor i que són del seu propi fons:
- una part d’un pilar de sosteniment del sostre, totalment calcinat, procedent de l’Assut (Tivenys)
- un cip procedent de la necròpolis del Coll del Moro (Gandesa)
- una destral de ferro procedent del jaciment de Sant Jaume (Alcanar)
La mostra està dividida en onze àmbits: “Arquitectes de primera”; “Un món de cabanes, pobles, torres, fortaleses i sofisticades residències”; “Els cabdills dels rius”; “El gran tiberi”; “El dia a dia”; “Fila que filaràs”; “Terrissa per tot arreu”; “Treballar a la mina”; “Dos mons que es troben”; “Guerra!”, i “Un darrer adeu als que ens deixen per sempre”. Tota aquesta mostra d’elements originals es completa amb una reproducció en 3D de les peces d’un banquet cerimonial.
Visites familiars gratuïtes els diumenges 10 de novembre i 1 de desembre de 2024, i 26 de gener de 2025.
Addicionalment, el 24 d’octubre, una visita guiada a càrrec del Dr. David Garcia Rubert, reconegut arqueòleg que ha realitzat nombroses campanyes al territori, especialment al jaciment de Sant Jaume (Alcanar).