L’exposició està dedicada a l’obra i figura de l’artista catalano-xilena Roser Bru i Llop (Barcelona 1923 – Santiago de Xile 2021). Roser Bru va néixer a Barcelona i de ben petita va viure un primer exili familiar a París, durant la dictadura de Primo de Rivera. Retornats a Barcelona van viure intensament la proclamació de la República i seguidament un segon i definitiu exili que portaria a la família, primer a França i seguidament a Xile, embarcats en el vaixell Winnipeg, llogat per Pablo Neruda, el qual llavors era cònsol a París.
La mostra, de la qual són comissaris Àlex Mitrani i Inés Ortega-Márquez, vol posar en relleu l’origen català de Roser Bru, així com el vincle emocional, però també artístic, que va mantenir amb Catalunya. Alhora, vol recuperar la seva figura i trajectòria, amb una proposta que es desenvolupa a partir de tres eixos temàtics -les iconografies femenines, les reivindicacions democràtiques i els referents humanístics i geogràfics- i que busca mostrar la dimensió de l’obra de Roser Bru i fer-la present, de nou, a Catalunya.
El projecte expositiu es desenvolupa i ha rebut l’impuls i suport de l’ambaixada de Xile a Espanya i del Ministeri de Cultura de Xile, i la col·laboració de la Fundació Roser Bru a Xile, així com un suport especial del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i l’acompanyament de l’Institut Ramon Llull i de la Casa Amèrica Catalunya, entre altres.
Acte d'inauguració: el dissabte 23 de novembre a les 12 h